***       Водещите новини за деня до 13.00

...
   ***       Водещите новини за деня до 13.00
Коментари Харесай

Водещите новини! 145 години от обявяването на София за столица. Столтенберг: Украйна ще се присъедини към НАТО

   ***   

   Водещите вести за деня до 13.00 ч.,   
   на 3 април   

 

Днес се навършват 145 години от оповестяването на София за столица на България.

За мотива Столичната община е подготвила разнообразна стратегия със събития, отдадени на историческата годишнина.

На 3 април (22 март по остарял стил) 1879 година Учредителното заседание в старопрестолния Велико Търново избира за столица на Княжество България град София. Предложението е на проф. Марин Дринов – историк, академик и общественик. 

***

Акция на ДАНС и Антикорупционната комисия се организира в София и Хасково. Операцията е по следствие за длъжностни закононарушения и подкупи. 

Обиските в кабинета и дома на шефката на Агенция " Митници " са по сигнал на ДАНС и по необходимост. До момента прокуратурата не е известена за дейностите по следствието.

Пред Агенция „ Митници " сега има засилено полицейско наличие.

***

***

***

„ Един от концесионерите е един от видните заменкаджии и в съда сътрудниците го бяха чули по какъв начин се хвали, че е уредил правосъдните каузи да са в негова употребява, което се случи. Точно един от съдиите по тези каузи го видях в листата с ловци в неговото ловно стопанство “, добави Дунчев.

„ Всички тези хора владеят едни от най-красивите ловни стопанства. Някои от тях непосредствено си приватизираха постройките. Имаме го всичко в обществени отчети на Aгенцията по горите, направихме невиждани инспекции. Сега те се гласят да приватизират и горските предприятия, които ръководят всички държавни гори “.

***

„ Бойко Борисов подведе още веднъж българското общество и сподели за „ Турски поток “, че това е българска тръба и че българите могат да разчитат на нея. Всъщност таман неговото държавно управление даде 90% от потенциала на тръбата на руснаците – това е все едно да си купите нова кола и да я дадете на съседите “. Това съобщи Венко Сабрутев от Продължаваме промяната—Демократична България пред медии.

„ Опит за смиване на тематиката „ Турски поток “ с концепцията да се вкара и друга тематика - „ Лукойл “. Ние ще подкрепим основаване на комисия за Лукойл “, само че двете тематики на би трябвало да се смесват. Ако Борисов настина не го е боязън, дано поддържа основаването на комисия за „ Турски поток “ с ръководител от ПГ на ПП-ДБ, като ние ще подкрепим комисия за „ Лукойл “ с техен ръководител. Вижте какъв боязън има в очите на Борисов “, добави той.

***

За един ден в Софийска районна прокуратура са привлечени към наказателна отговорност трима мъже, нанесли телесни повреди на дами в изискванията на домашно принуждение.

На 30.03.2024 година в жилище в ж.к. „ Овча купел “ в гр. София обвиненият М.А. блъснал в лицето С.Я. и ѝ предизвикал лека телесна щета, изразяваща се в травматично увреждане, осъществило медико-биологичния симптом „ болежка и страдалчество “.

На 01.04.2024 година в ж.к. „ Студентски град “ в гр. София обвиненият И.Ц. блъснал бременна жена, с която живее на фамилни начала. Вследствие на което ѝ предизвикал лека телесна щета.

На 01.04.2024 година към 21,00 часа в апартамент в ж.к. „ Младост “ в гр. София обвиненият В.Б. удрял с ръце по главата и тялото и ритнал дамата, с която живее на фамилни начала. Вследствие на ударите ѝ предизвикал лека телесна щета.

***

Земетресение с магнитуд 4,5 бе записано през днешния ден в източния турски окръг Малатия, заяви държавната Дирекция за ръководство при бедствия и изключителни обстановки.

***

Няма данни за потърпевши хора. Много патрони са уцелили четириетажната постройка на хотела. Изпочупени са били и прозорците на зданието. Куршуми са уцелили и метробус, цялостен с хора, който пътувал в региона. 

Полицията търси нападателите, съобщи Българска телеграфна агенция.

***

Украинските военновъздушни сили смъкнаха всичките четири безпилотни самолета, употребявани при нощната офанзива на Русия в централната част на Украйна., оповестиха украинските военни, съобщи Ройтерс.

***

Украйна ще стане част от НАТО, въпросът е по кое време, а не дали, съобщи през днешния ден генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг преди началото на двудневната среща на външните министри от алианса в Брюксел. 

Той означи, че следва да бъдат разисквани опциите за продължително обезпечаване на военна поддръжка за украинската страна. 

Столтенберг посочи, че 99 на 100 от тази поддръжка се дава от страни от НАТО, съобщи Българска телеграфна агенция.

***

Секретарят на съветския Съвет за сигурност Николай Патрушев сподели, че „ украинските специфични служби “ стоят зад смъртоносната пукотевица на концерт край Москва предишния месец и че Украйна е под контрола на Съединени американски щати, предадоха международните организации.

***

Доналд Тръмп назова „ животни " имигрантите, които обитават в Съединените щати нелегално. В тирада в Мичиган той прибягна до унизителната изразителност, която употребява нееднократно по време на предизборната си акция, съобщи Ройтерс, представени от Българска телеграфна агенция. 

Кандидатът за президент републиканец, заобиколен от няколко чиновници на правоохранителните органи, изброи няколко престъпни случая, свързани със обвинени лица, които са в страната незаконно, и предизвести, че насилието и хаосът ще обзет Америка, в случай че не завоюва изборите на 5 ноември.

***

 

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР